Първа лигаФутбол

Бивш рефер с унищожителна критика по адрес на Волен Чинков

Бившият футболен рефер и настоящ инструктор и лектор на съдии Детелин Баялцалиев даде интервю говори в подкаста на „Топспорт“. В гостуването си той силно разкритикува представянето на рефера Волен Чинков по време на вчерашния мач между Лудогорец и ЦСКА.

„Волен Чинков допусна страшно много грешки в мача. Когато човек е зависим и не му е бистър умът, винаги може да оплеска всичко. Той така го оплеска, че не може да кажеш дали е свирил за единия или другия отбор. Самите съдии вече не знаят какво да правят и това е заради техните ръководители. Отделно, че самите те нямат нивото да свирят подобни срещи. 

profittips-the best football tips

Първата колосална грешка на Чинков я видяхме. Не може да не видиш една ситуация и да покажеш червен картон. Защото тя е кристално ясна – ако я видиш, там няма как да покажеш картон, то няма дори нарушение на Кордоба. Хайде, може да измислиш някакъв фаул, но да покажеш червен картон без да си видял положението… не мога да си го обясня. И после отива и му показва жълт картон, за да оправдае себе си по някакъв начин. Никакъв картон не трябваше да има, никакво нарушение.

След това имаше подобно нарушение, където пък футболист на ЦСКА замахна и удари съперник, но той вече беше гузен. Имаше и много симулации от играчи на Лудогорец. Просто Чинков след тази грешка беше в пълна безтегловност. Не знаеше какво да свири, за кого да свири, как да свири – нищо! Хвърчеше във въздуха.

profittips-the best football tips

Той не изпусна мача, мачът не е изпуснат. Той изпусна себе си. Мачът си беше много хубав. Той просто изнерви всички играчи с неговите отсъждания. И когато направиш такива грешки, то се вижда, че имаш някаква затормозеност. И ние всички го знаем това, те са няколко съдии, които са затормозени. А странно защо точно тези съдии свирят почти всички възлови мачове?!

В съдийската комисия твърдят, че когато мачовете са за Купата и за първенство, не се считат за поредни мачове. Но в края на краищата аз не знам колко ценен е този съдия, така както не знам и колко ценен е Вълков, който всеки кръг го слагат някъде да взима някакви пари. Колко ценен е Железов, който постоянно прави гафове и все свири мачове?! Не мога да разбера какви са им ценностите на съдийската комисия, защото е очевидно, че има рефери, които са предпочитани. Да не говорим, че има такава повтаряемост – едни и същи съдии да свирят на едни същи отбори, но на никого не му пука. Ние си говорим, а те си правят каквото си искат.

profittips-the best football tips

Първата ситуация е на Бусато. Там ако има контакт, е дузпа, но пак ще кажа – с две камерки не можем да правим ВАР. Това не е дузпа, единствено ако няма никакъв контакт, но от камерите не се вижда добре и Кабаков правилно остави преценката на Чинков на терен. На мен ми се вижда, че имаше контакт, но с двете камерки не успяха да ни убедят напълно. След като от „многото камери“ на ВАР не се вижда добре дали има нарушение или не, приемаме решението на терена.

А отсъдената дузпа за Лудогорец си е безспорна. Ръката на Каранга е толкова високо вдигната, тя просто няма място там. Чинков ми стана смешен направо вчера. И колко време гледаше тази ситуация? Една секунда. Ти виждал ли си толкова кратко гледане на ВАР някъде по света? Аз не знам какво му пречеше да си я види в реално време. Той беше напълно объркан. 

На Чинков му личеше, че имаше огромно желание да изгони играч на ЦСКА. Дори и при мелето, там взе соломоновско решение, но имаше още футболисти за гонене. Там трябваше и ВАР да му помогне, че не може да види всичко, но един Пьотровски също беше за гонене, други бяха за жълти картони. Полякът два пъти се опита да удря, не знам дали и не удари. Каранга защо падна? Някой го удари… Аз не знам дали наказа с нещо и инициаторите на цялото нещо – Бусато и Дуа, хайде на Дуа май даде… но трябваше още картони. Но пак опираме до слабата психика на съдията. 

А това меле беше предизвикано точно от слабия характер на Чинков. Все едно няма съдия, никаква смелост – нищо! Футболистите взеха да си правят каквото си искат, изпуснаха си нервите. Каквото можа, всичко сбърка. Как да имат тези играчи респект към съдията? За да стане толкова изнервен мач, винаги причината е в съдията. Той трябваше да покаже от първата секунда, че е смел. Не може да си измислиш червен картон, да не видиш дузпата за игра с ръка, а да се налага да ти я покажат от ВАР, а тази ръка се вижда, тя не е скрита, никой не ти пречи, горе се вижда, не е необходимо с дрон да я видиш. Когато един съдия е объркан, футболистите веднага го разбират и започват да играят така, че все едно няма рефер.  

Назначаването на съдиите в България изобщо не е подчинено на някаква справедлива логика. Не може на един отбор да свирят 5 съдии, а на другия 12. Прозира една обвързаност от страна на съдийската комисия с определени отбори. Аз не мога да си обясня как съдиите, които правят най-много грешки, на другия кръг веднага ги слагат пак. Това е абсурдно. Как младите съдии да разберат, че са допуснали грешки и трябва да се поправят? Къде е логиката?

Да не говорим и как се става международен съдия. Един Гошо Гинчев видяхме как свири Левски – Лудогорец и веднага стана международен. Това ако го беше гледал някой от УЕФА – абсурд. Но те нашите съдии затова и не получават мачове, те са в най-ниската група и не свирят. Никой не го интересува, важното е като си отиде на село и да се хвали на мегдана, че е международен съдия.“

Снимка: БНР

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker