НационалиПърва лигаФутбол

Георги Донков: Трябва да намерим новите лидери в този млад национален отбор

Помощник-треньорът на националния отбор на България Георги Донков даде интервю за „Дарик радио“, в което сподели впечатленията си от подготовката на български отбори в Турция. Той е изпратен в южната ни съседка, за да проследи изкъсо представянето на играчите, които ще получат повиквателна за националния отбор.

profittips-the best football tips

– Г-н Донков, намираме Ви тук в Турция, където следите изявите на българските футболисти, предполагам тези, които планирате да викате в националния отбор с Илиан Илиев.

– Да, заради това решихме тук с Илиан и Георги Иванов да дойда и аз и всеки ден, ако мога да гледам един мач на български отбор, за да видим как се изявяват нашите футболисти в подготовката сега.

– Добре ли се справят според вас, макар че периодът е специфичен. Ще успеят ли да са в добро състояние за началото на сезона и за ангажиментите, които ще имат с националния тим?

– Аз това, което видях, резултатите са доста положителни на нашите отбори и то наистина се казва сега ‘резултатите не са важни, подготовка е, търсим друго, да се подготвим добре за първенството’, но има значение, като във подготовката също имаш позитивни резултати, това говори, че си на правилния път и е хубаво за самочувствието на нашите футболисти.

profittips-the best football tips

– Дълга е темата за чужденците в българското първенство. Вярвате ли, че ще имат по-голямо поле за изява българските футболисти?

– Аз живея в чужбина и съм играл дълго в чужбина. Ние сме европейска страна и ще е трудно да се опитваме да правим някаква квота за чужденци. Ние трябва да погледнем да започнем още повече български футболисти да произвеждаме. Знам, че това е една болна тема, но и аз не знам как може да се реши. Още един път повтарям – ние сме европейска държава и ще е трудно да правим някакви нови работи и да казваме ‘България не може и повече не трябва да играят чужденци, за да развиваме нашите футболисти’. Някакъв друг начин трябва да намерим, за да започнем отново да развиваме още по-добри и качествени футболисти.

profittips-the best football tips

– Трудно излизат българските футболисти, но този трансферен прозорец има няколко различни примера. Това колко е важно за развитието на българските играчи?

– Радващо е, когато български футболисти отиват в добри първенства. Това е много важно и за самочувствието и за опита и за качеството, защото не е лъжа – има първенства в Европа, които са по-добри от българското. Играе се по-здрав, по-силен футбол и за нас е важно като тези момчета им се дава шанс в чуждестранни клубове и се радвам, ако могат да се наложат. Това ще бъде една помощ за нас.

– Вие бяхте и преди в националния отбор в тази функция, в ролята на асистент, когато Петър Хубчев беше селекционер. Каква е разликата оттогава и сега? Има ли сериозни разлики в самия национален отбор, дори като качество на играчите?

– Трудно е да се сравнява това. През тези три години, където бяхме с Петър Хубчев в националния отбор, записахме доста добри резултати срещу доста качествени отбори. Аз сега виждам разликата, че отборът в момента е доста подмладен. Тогава имахме около 4,5 човека, които бяха водещи футболисти на една футболна възраст, а сега в момента тези футболисти над 25, 26, 27 години, ги няма в отбора и сега ще трябва да намерим новите лидери в този млад отбор.

– Виждате ли ги някъде новите лидери? Радва ли Ви добрата форма, в която се намира Десподов? Илия Груев се утвърди в последните седмици като титуляр в клуб като Лийдс.

– Разбира се, че ме радва. С Киро сме работили, ние тогава го взехме за първи път и в националния отбор и тогава беше още млад футболист. Има качества, разви се момчето, един от лидерите в националния отбор, както и Илия Груев. Хубавото е, че играят в чужбина, че са титуляри, взимат голяма участие в мачовете на клубовете си, това е много важно, но аз виждам и доста други момчета, които имат качества в националния отбор и ако направят добри резултати, също могат да бъдат лидери в националния ни отбор.

– Тревожи ли Ви състоянието на Антон Недялков? Пак има някакъв проблем, мисля че е контузен. В течение ли сте с играчите, които имат такива здравословни проблеми?

– Разбира се. Нямаме чак толкова голям избор като ляв бек с ляв крак в националния отбор, когато играем 4-ма в защита. Голям проблем е за нас. С Антон също съм работил преди това, познавам го като момче. Много сериозен футболист, направи също много добра кариера. Тревожи ни това нещо с неговата контузия сега в момента. Ще се радваме, ще стискаме палци, ако може да се оправи, отново да се завърне на терена, защото е нужен не само на нас, но и на националния отбор.

– Смятате ли, че може да се получи някаква голяма сензация във футбола и да речем отбор като Черно море да стане шампион.

– Защо не? Всичко е възможно. Виждали сме в други страни. Не е важно аз дали мисля, че може да стане сензация. Тези отбори, които искат и се надяват да стане това, те трябва да си повярват и да се потрудят на терена, за да станат тези неща. Първенството е интересно, ще е интересно как ще започне. Има доста отбори, които имат шансове за първото място. Наистина всеки казва, Лудогорец е доста стойностен, качествен отбор, имат изглежда малко преимущество в широчина в кадъра, но и те ще излизат тези мачове с 11 човека, и другите с 11 човека, така че аз няма да съм изненадан, ако стане изненада някой друг отбор да стане шампион тази година на България.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker