ТОПФутболЦСКА-София

Ел Маестро: Тук е моето любимо място за работа и не е случайно, че се завърнах

Наставникът на ЦСКА Нестор Ел Маестро сподели своето мнение за треньорската работа пред „Арена Спорт“ по БНТ. Треньорът заяви какъв футбол иска да вижда от своите играчи и какви са целите на тима през сезона.

profittips-the best football tips

„Основното по-различно съм аз. 5 години във футбола са много време, сега съм с 5 години по-опитен, работих в 5 различни страни. Много неща в клуба са различни, но и много са същите. Тук е моето любимо място за работа и не е случайно, че се завърнах.

profittips-the best football tips

Имам, и трябва да имам обяснение, но това не касае само моята работа, но и на хора преди мен, затова не е коректно аз да давам правосъдие. Ясно е, че някои проблеми имат по-задна дата, преди аз да дойда тук. Не се интересувам кой какво мисли. Работата ни е трудна. Стигнал съм ниво в личен план, в което не се интересувам от това, какво казват хората. Ако се интересуваш какво мислят хората на улицата или в таксито, ще ти е трудно да продължиш.

profittips-the best football tips

От моят треньорски екип, от хората в клуба и от играчите. Само ние знаем какво се случва на Панчарево, винаги вярвах в това, че ще се изправим и ще продължим напред. Вярвам на моята малка група, на Алекс Гицов, на Боян, на моята малка група, с която живея. Мисля, че ситуацията в моите първи седмици бе възприемана от две насоки – от това, което е отвътре и това, което се вижда отвън.

95% с резултати – каза Нестор това, как се определя работата на треньора – Не се вълнувам какво се говори в личен план, за неща, които не са свързани със случващото се на терена.

profittips-the best football tips

Ако аз оценявам работата на друг треньор или друг треньор оценява мен, трябва да гледаме нещата в дълбочина. Един треньор е успешен, ако изгради разпознаваем и печеливш стил на игра“ заяви той.

„100%“, каза треньорът за това дали е се определя като добър треньор.

profittips-the best football tips

Ел Маестро каза от какво би се вдъхновил от друг треньор:

„Навсякъде, където видя нещо различно. Постоянство и стил на игра. Ако тази идея за играта не е нещо остаряло и скучно, бих го наблюдавал. Вдъхновение и наслада от играта може да се намери и от по-млади треньори, и от по-малки отбори“, допълни още Ел Маестро.

profittips-the best football tips

Той заяви какво иска да вижда от играта на своя отбор: „Да кажем доминация без топка“.

„Повтаряемост на спринтовия капацитет на играчите. Активност от всеки един, добра физическа подготовка. Феновете трябва да разпознават играчите и техните позиции по терена. Сега феновете, които идват на стадиона, или гледат по телевизията, могат по-лесно да получат това, което искат, и по-рядко да са изненадани“.

За отношението си с играчите, той каза:

„Това е една специална част от работата ми, мисля как да постигнем баланс. Има играчи с различна националност. Не е едно и също с всеки играч, като има хора с много различна националност. Отношенията с всички са различни, но всичко е базирано на уважение. Много е добре. Много от хората са си същите, но има и нови лица. С Филипов подобряваме комуникацията си. Орманджиев е много готин, носи ни баклава на тренировка. Данаил Ганчев е израснал много и е със значително по-отговорна роля отпреди, защото на практика е главният човек. Сега комуникираме и работим много повече отпреди“.

profittips-the best football tips

Ел Маестро коментира свободата на работа на треньора в ЦСКА:

„Същото чувах и преди 5 години. Аз имам абсолютно 100% свобода да вземам всички решения, които са задължения на треньора, както е във всеки клуб в Европа. В България има някакво неразбиране в концепцията за работа на треньора. Нещо се обърква, когато става дума за подписване, привличане или продажба на играчи. Това не е работа на треньора. Това не е моя работа. Никъде по света това не се върши от треньора самостоятелно. Четейки между редовете, това е нещото, което феновете тук очакват, но е нещо грешно. В Германия над треньора има 5-6 души, които вземат тези решения, преди треньора да има думата“.

profittips-the best football tips

„Основно е късметът, защото футболът се играе с крака, а не с ръце, както в баскетбола, и е най-непредвидимата игра. Винаги, преди да приемеш работата, знаеш къде отиваш. Знаеш кой отбор поемаш, не е едно и също, ако поемеш ЦСКА, Левски, Ботев Пловдив и да се изненадаш от бюджета и да се изненадаш от бюджета така, както би станало в Барселона. Знаеш нивото, знаеш какви са целите.

profittips-the best football tips

Това е показател кой треньор заслужава големите пари, които заработва. Всяка седмица е трудно решение. Имаш 2-3 еднакво добри и трябва да избереш един. Трудно е, но е по-добре така“, завърши той.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker