Анализи и коментариПърва лигаТОПФутбол

Магията на цар Футбол Български! Двама ще се карат, но и трети ще спечели

Финалът за Купата на България е днес! Два отбора играят, но още шест са замесени в трепетно очакване на развръзката на този мач…

На 15 май 2024 година отборите на Лудогорец и Ботев Пловдив ще се изправят един срещу друг във финала на тазгодишното издание за Купата на България. На Националния стадион „Васил Левски“ в столицата, „орлите“ и „канарите“ влизат в летяща схватка, която ще определи носителя на трофея през този сезон. Победителят ще даде и повече яснота на няколко отбора от Първа лига, които три кръга преди края на шампионата, ще следят с интерес и вълнение случващото се в София.

profittips-the best football tips

Можем да разграничим две основни причини за големия интерес към днешния мач. Първата е, че носителят на Купата на страната се класира за квалификациите на турнира Лига Европа, което на свой ред означава поне четири европейски вечери за тима, независимо от резултатите. Това е така, защото дори отборът да загуби още в първи кръг на втория по сила турнир на континента, той участва в жребия за втори кръг на Лигата на Конференциите.

Втората причина е по-скоро съвпадение. Ботев Пловдив е основен фаворит в битката за седмото място в Първа лига, което дава възможност за бараж срещу третия/четвъртия в подреждането, а залогът от този двубой е отново евроучастие през лятото – в квалификационните кръгове на Лигата на Конференциите. А ето и кои са всички отбори, които поне с едно око ще поглеждат към резултата на Националния стадион тази вечер.

profittips-the best football tips

Започваме с Втората група. Там, където четири отбора, включително и „канарчетата“ имат реален шанс да завършат седми. Равни точки с „жълто-черните“ има отборът на ЦСКА 1948 – 45. Само с точка по-малко е деветият Арда Кърджали. Най-малки шансове за класиране за бараж има Славия с актив от 40 пункта, но и „белите“ могат да мечтаят, предвид по-силните си игри напоследък и по-равностойните мачове, между четирите елитни тима, които се получиха досега.

Всъщност има сценарий, при който осмият ще отиде на бараж, което обяснява и защо форматът ще бъде сменен съвсем скоро, тъй като изглежда, че осмият и седмият имат повече шансове от шестия, петия, а може би и четвъртия. Звучи абсурдно, но пък преди време един отбор се спаси от изпадане, завършвайки последен в редовния сезон и записвайки само една победа, така че няма невъзможни неща в родната Първа лига.

profittips-the best football tips

При победа за Ботев днес и класиране като седми в крайното класиране, ще изпрати следващия в подреждането на така жадувания сблъсък за евроучастие, който досега е печелен винаги от отбора в Първата шестица.

Насочваме се именно натам – към горната част на Първа лига и най-силно представилите се отбори през настоящия сезон, които също ще следят финала, между Лудогорец и Ботев Пловдив. През изминалата седмица разградчани официално станаха шампиони за тринадесети пореден път, а при евентуален дубъл днес – ще предоставят на втория в класирането възможността за участие в Лига Европа, тъй като тимът на Георги Дерменджиев се класира вече за квалификациите на Шампионска лига.

Към второто място поглеждат смело Черно море и ЦСКА, които три кръга преди края имат равен брой точки и директен мач съвсем скоро, който отново по ирония на съдбата е на стадион „Васил Левски“. Ситуацията може да се разгледа и от друг ъгъл. Не кой иска да стане втори, а кой не иска да е трети, защото има потенциална възможност бронзовият медалист да е участник на прословутия бараж срещу седмия/ осмия. Това ще се случи, ако Ботев спечели трофея.

Левски и Локомотив Пловдив, които се срещат в директен мач тази събота на „Лаута“, очакват развръзката на финалния мач, тъй като може да им се предостави още една възможност за бараж и атака на Европа, а може и да се обезмисли края на шампионата им.

Спечели ли Лудогорец днес, „сините“ и „смърфовете“, които по чисто съвпадение имат равни точки, ще се борят здраво за четвъртата позиция, която ги изпраща на домакински мач пред своя публика и пряка битка за евроквота.

Равни точки, директни мачове и чисти сметки. Гледане в чуждата паничка. Така можем да определим интригата в Първа лига към настоящия момент. Възелът ще започне да се разплита още днес, щом разберем кой отбор ще вдигне победоносно Купата на България.

Магията на цар Футбол Български! Двама ще се карат, но и трети ще спечели…

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker