ТОПФутбол

Стилиян Петров захапа отново БФС

Бившият капитан на националния отбор и част от екипа на Димитър Бербатов в битката за президентския пост в БФС – Стилиян Петров, изрази недоволството си от ситуацията със съдийските делегати в аматьорски и детско-юношеския футбол. 

Екипът на TribunaSofia.bg публикува текста на Стилиян Петров без редакторска намеса:

profittips-the best football tips

„Делегат или съдийски наблюдател – каква дейност в услуга на БФС извършват тези хора??? В професионалния български футбол има над 50 души изпълняващи функцията съдийски наблюдател. Фактите сочат, че тези хора са пряко свързани със съдийството в България, имат необходимите качества и може да твърдим, че имат професионалната преценка за да бъдат съдийски наблюдатели. Интересна обаче е ситуация в аматьорския и детско-юношеския футбол…. В аматьорския и детско-юношеския футбол една голяма част от така наречените “делегати” са хора без образователни знания за тази материя и изисквания , без професионални познания и без абсолютно никаква компетенция да бъдат “делегати/съдийски наблюдатели“!!! Ще кажете защо?

profittips-the best football tips

Ами защото делегата не би трябвало да е само един човек , който попълва едни документи преди мача и наблюдава дали има охрана и лекар….НЕ!!!!Те трябва да имат задълбочено разбиране на правилата и разпоредбите на футбола, включително последните актуализации или промени. Интересно кога се запознават със всички тези промени и изисквания?Освен това делегатите трябва да са запознати с административните аспекти на организирането на мачове, като регистрация на играчи, планиране и протоколи за безопасност. Наблюдение на съдии и техните оценки и начин на подготовка и ръководене на мачовете. Делегата/съдийския наблюдател” (в аматьорския/детско-юношеския футбол един човек изпълнява и двете длъжности) е най-важна част в подготовката на младите съдии, защото съдиите прохождат във футболното съдийство именно от детско-юношеския футбол, после преминават през аматьорския за да стигнат до професионалния. И именно там при децата и аматьорите, в началото на своя път, съдиите имат нужда от адекватни ментори, учители, педагози, психолози, които да им помогнат да се развият! Тези ментори трябва да познават перфектно правилата на футболната игра (които почти всяка година имат нововъведения). Тези хора трябва да познават изключително добре самата игра и ролята на съдията в нея!

profittips-the best football tips

“Делегата/съдийския наблюдател” е този, който трябва да учи съдията, как да се движи по терена, къде да застава, как да следи своите помощници, как да се държи с футболистите…. Делегатите/съдийските наблюдатели” трябва да са тези, които да научат младите съдии на чувство, усет към играта , онези тънки моменти кога може да пуснеш “по-свободна” игра, кога да не накъсваш мача, кога да пуснеш авантаж, кога да пресечеш още в ранен етап даден отбор с картон…..тънкости, които са познати само на хора, които са обучени, имат необходимия опит и професионализъм. Делегата/съдийския наблюдател” е този, който там на терена, на полувремето, след мача, трябва да “вкара” психологическия елемент, правилния подход към едно младо момче за да бъде това момче мотивирано да работи, да надгражда, да се развива! Делегата/съдийския наблюдател може да помогне на един млад съдия да развие своя потенциал, но с липсата на познания делегата може и да попречи на младия съдия , делегата може и да откаже завинаги един млад съдия от съдийството…. Както става в повечето случай. Не на последно място е и факта, че Делегата/съдийския наблюдател е този, който оценява младите съдии и именно тези оценки са водещи при бъдещото развитие на съдиите, как обаче е възможно да оценяваш някой ако ти не познаваш материята, в която оценяваш е въпрос, чийто отговор могат да дадат директорите в БФС, които си поставят 6 за своята работа!

Въпросните “директори” с магистратури, могат да отговарят и на следния въпрос: Къде и как ръководните органи на БФС са пояснили, какви трябва да са функциите, отговорностите и квалификациите на един делегат ??? В аматьорския и детско-юношеския футбол една голяма част от делегатите са бивши треньори, бивши легенди, приятели на ръководители в БФС, близки, роднини….. някой хора без необходимите познания, които присъстват на мачовете за да отчетат дейност и да вземат 40-50лв….И всички тези хора НЯМАТ ВИНА, да те нямат вина, защото е логично, когато получаваш ниски доходи да търсиш допълнителни такива…, виновните са хората , които управляват нашата федерацийка! Защо ли? Ами защото именно те, ръководството на нашата федерацийка трябва да обучат, да квалифицират и моделират делегатите в аматьорския и детско-юношеския футбол за да могат те (делегатите/съдийските наблюдатели) да подготвят адекватно младите съдии за професионалния футбол! Нищо лично…..но като говорим за проблеми в съдийството, всички ние трябва да сме наясно, че БФС е органа, който има основна вина ВСИЧКИ клубове да са недоволни от съдийството! Ето ви един пример. Треньор в U15 на Монтана делегат/съдийски наблюдател в А окръжна група. Па треньор ли е, делегат ли е какво е ? Ниското заплащане, интереси, приятелчета във тази добре структурирана федерациика си живуркат за това, че се кланят и целуват тази покъртителна така отлична действителност. Успешен ден на всички“, публикува Петров в социалните мрежи.

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker