ДЮШТОПФутбол

Христо Крушарски представи най-важните точки от своята програма и отсече: Конгрес няма да има

Кандидатът за президент на БФС Христо Крушарски даде дълга пресконференция, в която представи най-важните точки от своята програма. Той изрази съмнения, че Конгрес през март ще има заради водените съдебни битки.

profittips-the best football tips

„Не са много темите и проблемите в българския футбол. Те се решават с ред и порядък. Много пъти го казвам и сега ще го повторя, че футболът не е по-различен от едно предприятие. Трябва да се управлява правилно. Първо ще огледам екипа, който работи и дали може да работи. Не на всяка цена трябва да се гони каръка. Има грамотни хора, които са в проблемите, но трябва да се управляват правилно. Зоналните съвети са първата сбирка, която ще направя, за да им поставя моята визия, ако ме изберат. Който може да работи, да си вдига ръката и да почва да бачка. Който не може, да си тръгва с бърза скорост. Това е първото нещо“, започна Крушарски.

profittips-the best football tips

„Според мен Конгресът няма да го има, защото процедурите, които вървят, ще отнемат може би година. Имам идея в главата си, която може да е полезна. Да поканя всички кандидати на едни боянски ливади, да седнем и да си поговорим, да си отменим няколко идеи. Както е в Локомотив. Да се напсуваме, да си ударим по един шамар, но да видим кой какво мисли. Дай Боже да се съберем върху една личност, която да я бутнем и да тръгнат нещата нанякъде. С тия боричкания и говорения няма да стигнем доникъде – тоя черен, оня бял. От вашата трибуна каня всички кандидати“, продължи той.

„Аз ще изложа моята програма, те да изложат техните. Да видим кой къде е. Ако намерим допирни точки, да се обединим около една фигура. Всички говорим за нещо, обаче никой не го е виждал. В българския футбол всички говорим обаче нищо не виждаме. Плюем се един друг. Отразява се и навън, не само у нас“.

profittips-the best football tips

„Най-важното нещо е първо детско-юношеската школа. Всички говорим за нея, айде да видим кой от кандидатите какво е направил. Аз мога да кажа какво съм направил и може да се провери. В Локомотив сложих ред в ДЮШ. Родителите понякога имат по-голямо желание от децата. Те няма как да присъстват на тренировките и да овикват треньора. Правя две игрища, които ще станат напролет. Нямам печатница за пари и става бавно. Остава само да се затреви.

Другото, което съм направил – от Локомотив почват да излизат кадри. Ще го видите скоро. Аз съм го започнал и ще го довърша докрай. Дали като президент на БФС ще следя Локомотив или като полусобственик на клуба. За съдийството: един съдия, за да се подготви за тежка битка му трябва време. Ако е малко лабилен се панира и не знае накъде да тръгне. По-добре да му се каже един месец по-рано, а не от днеска за утре, всички да му се обадят, той да ми каже и да му отрежа главата на този, който му се е обадил. Заставам твърдо зад съдиите. Ако има смелост да ми каже, аз ще се оправя с този, който му се е обаждал. За съдийството всички ревем“.

„Мога да ви гарантирам, че националният отбор още на втората година ще си промени облика. Материал има, трябва да се отбере и който го ръководи трябва да има сигурност, че прави цялата пирамида отгоре до долу и обратно. По неговата методология трябва да се готвят всички юношески отбори, за да си подбира по-лесно кадрите. Това са най-важните неща за мен и са лесни за направа“.

„За базата – крайно време е вече да се направи нормален национален стадион. В Аржентина направиха в най-голямата криза в Мендоса едно бижу за четири години. Следващият път може да накарам някой да отиде да го снима, за да видите за какво иде реч. 100 или 200 милиона за една държава са никакви пари. Крайно време е някой да започне да ръчка, за да се стигне до края. Тази тема ще я подхвана от начало. Започнаха да ми се обаждат колеги от другите спортове.

Разпратих до всички футболни клубове, остава В група и селските отбори да я получат и прочетат. Който има желание, да я подпише. Инициативата е за отделяне на част от данъците, които влизат в държавата от хазартния бизнес, да се разпределят във футбола, независимо, че само първа и втора лига влизат в бет компаниите. Ако се разпределят правилно тези пари в селския отбор ще влезе между 15-20 хиляди лева. Те няма да мислят за горивото и как да отидат до мача. Това е целта на държавното подпомагане, за да имаме резултат. Тези теми се говорят само, но никой не ги гони. От проверки и разпитвания не ме е страх“, смята кандидатът за президент на БФС.

„Не съм се отказал миналия път. От разговорите с колеги тогава стигнахме до един консенсус, че е по-добре да подкрепим Михайлов, защото беше казал, че ще направи драстични промени. Това са мои колеги, няма да споменавам имена. Решихме го. В същия момент прецених, че е по-добре това, отколкото да се боричкаме. Предлагам същото. Да се съберем. Ако някой ме убеди, че е по-добър от мен, ще застана зад него.

Не ми трябва власт и слава. Другата седмица правя 67 години. Трябва ми малко спокойствие и да се радвам на това, което съм направил и мога да направя още. Ако стана президент на футболния съюз, моята заплата ще отиде в село да си издържа клуба. Ще я разпределя на няколко села. 20 хиляди лева не ме устройват. Не знам колко е заплатата на Борислав Михайлов, но аз ще работя без заплата. Тези под мене ще са на нормална българска заплата. Драстичните суми, които се чуват, ще се забравят“.

profittips-the best football tips

„В България най-много се говори, че всички ще правим промяна и всички я продължаваме. Не видях никаква промяна още на Конгреса. След него с моите колеги си го казахме. Видях го и спрях вече да мисля по този въпрос. Решил съм твърдо, че ако някой не ме убеди на 100%, няма да го направя. Манол Иванов на мен ми направи добро впечатление, че не атакува с грубости, а казва неща, които на мен ми харесаха. Ако ме убеди и ми покаже програма, съгласен е с част от нещата, които аз му предлагам, готов съм да застана зад него. Нямам проблеми. Моята програма е готова.

profittips-the best football tips

За съдиите ви казах. Един съдия, ако не свири като хората, защо да е богопомазан. Ще отиде във В група да се научи. Ще видите и нови дейности в Локомотив в скоро време. Много мои колеги ще се замислят. Не можеш ти само да казваш „Аз съм човекът, който носи отговорността“. Кой я носи във футболните клубове? Най-често го обира собственика заради джоба. Треньорът си прави визитка. Защо няма български футболисти в клубовете? Нашите треньори искат готов материал. Понякога казват: „Ние сме“. Убедиха ме преди седмица да изчакам малко, но после има следващо действие. Не да дойдат да ми поискат да ги уволня. Аз им предлагам договори за 4-5 години, но по моите правила“.

„Ако чужденците не допринасят за националния футбол, не трябва да имат гражданство. БФС дава одобрение. Ако Илиан Илиев ми каже, че му трябва Роналдо, заставам зад него и държа този човек да стане българин. Всеки може да стане българин. Нали искаме демокрация. Който стане и има желание да остане тука, не можеш да му попречиш. Задължително във всяка школа методист, ако искаме да работим правилно в школите. Преди време ми предложиха един сърбин да дойде. На първата седмица ми донесе една програма. В нея беше написал няколко точки кое как трябва да стане и горе-долу с какви пари трябва да правим бюджета на отбора. Знаете ли коя година Локомотив щеше да стане шампион, ако вървяхме по тази програма? На шестата година с 15 милиона бюджет. Всичко излизаше от школата нагоре. Зависи какви права му даваш да ръководи. Ние взимаме готови методологии, не можеш да я наложиш тук. Трябва да се усъвършенства на местна почва. Ако се работи по методологията и има кой да го следи резултатът ще дойде. Не обаче да го сложиш тоя човек и всеки да си прави каквото иска. Българинът не обича някой да го гледа какво прави. Тука е проблемът. Ако извадим от България човек, няма проблем.

profittips-the best football tips

Главният фактор е треньорът на националния отбор и той трябва да контролира действията на треньора. Когато няма резултат и го хвана за ушите да ми каже какво не е свършено. Не всеки да се оправдава с другите. Ние го хвърляме в паплачта и никой не го следи. Аз го виждам в Локомотив. Нито един от помощник треньорите не е  отишъл да види една тренировка. Те разчитат на спортния директор. Той има две очи. Шефът на съдиите е същото. Той трябва да има гръб, не да го хвърлим и всички да се оправдават с него. Трябва обратна отчетност, иначе няма как да стане”, коментира той, след което отговори на въпроса как ще действа с Локомотив Пловдив, ако бъде избран за президент на БФС.

„Аз си готвя човек за Локомотив Пловдив, както е по закон. Ще прехвърля акциите и мога да ви кажа отговорно, може да попитате моите близки. При мен богопомазани няма. Локомотив става един от всички отбори, ако стана президент. Съдията, който свири мача, ако го видя, че помага на Локомотив, на следващия път ще отиде на опашката и не знам дали ще се върне. Запишете си го и ако стана, го контролирайте. Аз съм тук, не се крия. Питайте винаги. Ако ме хванете в крачка, тука съм“.

„Най-голямата грешка е самозабравянето на всички, които искат да станат президент на БФС. Както футболът е колективна игра, така и управлението му. Аз съм колективен играч. Ще приемам критиките, за да не ги повтарям. Ние не обичаме да ни критикуват. Ние се озлобяваме и ставаме агресивни. Всички казват, че съм пияница. Да, такава ми е физиономията. Всеки ден се гледам в огледалото. Няма да ламтя, а ще слушам и преценявам“.

„Имам разговори с клубовете, още не говоря, а им обяснявам какво ще направя. Не правя социологическо проучване кой ще ме подкрепи. На Конгреса излизам и който застане зад мен, да застане. Не обещавам светло бъдеще, а ред и порядък. Не разнасям топки, а говоря с клубовете по теми, които знам, че ги боли. Говедарци е в най-долната група. Рилски спортист е във В група. Помагам и на тях. Знам какви са проблемите. Първият проблем е борбата с държавата, да се приеме закона за спорта. Има юристи, има финансисти, има хора, които ще подготвят тези неща и ще ги тропнем на масата. Какво ме облекчава мен, като реша да дам на волейбола 100 лева. Общият закон е от едно време. Като спечеля да се снимат всички, че съм най-големият. Аз това го знам“.

„Ако парите се разпределят правилно и има един спонсор, който няма да плати 100 хиляди лева данък, няма да е този цирк както в шаха. Искаме всички да сме известни, да сме на гребена на вълната, но не на всяка цена гоним резултати. Гоним да сме известни и ако може да щипем. Естествено, че трябва да има данъчни облекчения на даряващите за спорта. Ако държавата ги даде от моя данък, ок. Дава ги на федерацията, ако не си изпълни задълженията, да ходи да се оплаква на арменския поп, като не получи пак пари“.

„Какво са треньорите на децата? Не са ли учители по физическо. Ето един проблем, който може да се реши бързо. Държавата спокойно може тези хора да ги води към образованието и да не дава парите на клубовете, а на треньорите. Говоря за селото. Не децата да се друсат по улиците, а да спортуват. Отидете да видите какво има във физкултурните салони – паяжини“.   

profittips-the best football tips

„Ние като видим, че някой се катери нагоре, го дърпаме надолу. Това се случва в българския спорт. Под мен ще има ред и порядък. Който приказва повече от мен, ще го пратим във вашата професия да пише и да говори. Ние не си помагаме. Вие сте ходили по спортни мероприятия. Ветераните няма да ги оставя на улицата, ще организирам събития. Тези хора трябва да ги поддържаме живи. Тези, дали нещо за спорта, се сещаме за тях чак когато дрънне камбаната“, сподели Крушарски.

„Вицепрезидентът трябва да е юрист, а футболните хора ще са такива, но които могат да поемат отговорност. В БФС трябва да има финансист и юрист, за да се готви закона за спорта. Да направим правилни предложения, които да се приемат, а не да се отхвърлят. Аз за една година ще подготвя човек, който да ме смени. Подготовката на кадрите в нашата държава я виждаме каква е. Материал няма. Аз трябва да го карам мандата, ама трябва да готвя кадър. Ако изчезна, нали някой трябва да ме смени, за да продължи каузата. В събота в 11:00 часа в Пловдив събирам всички клубове от региона, не за БФС. Аз говоря за това, което ще направя за футбола. Правихме една сбирка и самите клубове го предложиха да го направим в по-широк мащаб, за да не си препредаваме“, каза още той.

Снимка: Startphoto.bg

Хей, не изпускай нито една новина за любимия ти отбор! Научавай новините пръв с TribunaSofia.bg и то напълно БЕЗПЛАТНО! Отвори Фейсбук страницата ни, последвай двете стъпки и ще получаваш пръв новините ни веднага след публикуването им:

фейсбук страница TribunaSofia

Подобни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Установихме, че използвате Adblocker или друг софтуер, който не зарежда цялата версия на сайта ни.

Please consider supporting us by disabling your ad blocker